SULTAN ÇUKURU – ZEHRA KARAMUSTAFA

Dağyolu (Fota) doğumlu Zehra Karamustafa tüm hayatını çevre korumaya ve ağaçlandırmaya adamış doğa dostu bir insandır.

Zehra Karamustafa yaşamının büyük bir kısmını yurt dışında geçirmiş olmasına rağmen yurdunun topraklarından hiç kopmamıştır. Kıbrıs’ta yaşanan en büyük orman yangınlarından birisi olan 1995 Başparmak yangınlarından sonra Karamustafa ülkesine gelip dağları yeşillendirmeyi kendisine ve doğaya bir borç olarak bilmiş ve ailesinden kendisine miras yolu ile kalan Dağyolu (Fota) Sultan Çukuru mevkiindeki 30 dönümlük araziyi yeşillendirme planı yapmıştır.

Zehra Karamustafa öncelikle Kıbrıs’ta yetişen tüm ağaç örneklerinin yer aldığı bir koruluk oluşturmak için 6000 fidanın ekimini yapmış ve üç yıl boyunca tankerler ile su taşıtıp bu fidanları sulayıp doğaya tutunmalarını sağlamıştır.

Toprağa kök salan fidanlardan oluşan genç koruluk küçük bir ekoloji alanı olmaya başlamıştı. Zehra Karamustafa’nın amacı, hem yaşadığı toprakları yeşillendirmek, hem de bu topraklarda yetişen çocukların doğa bilgilerinin geliştirilmesi, hem de birer doğa dostu olmalarını sağlamak için bir gözlem alanı oluşturmaktı.

Ailesinden kalan çorak araziyi kendi imkânları ile yeşillendiren Karamustafa, oluşturduğu koruluğun, korunması, geliştirilmesi ve eğitim amaçlı kullanılması için KT Eğitim Vakfı’na 2001 yılında bağışlamıştır. KT Eğitim Vakfı koruluğu devraldığı günden günümüze kadar tüm bakımını üstlenmiş, yeni ağaçlar dikmiş, koruluğun minik bir orman haline gelmesi sağlanmıştır. Karamustafa’nın arzusu olan eğitim amaçlı olarak öğrencilerin yoğun olarak katıldıkları doğa gezileri düzenlenmektedir.

KT Eğitim Vakfı, Zehra Karamustafa’nın anısını yaşatmak ve hayallerini gerçek kılmak için koruluğun en görünür alanına Mimar Hasan Erhan olan bir anıt yaptırılmıştır. Anıt, arazinin şeklini yansıtacak şekilde yapılmış, yeşil renkli kısmı koruluğu, kenarlarındaki sarı kısımlar ise koruluğun dışındaki sarı çorak araziyi temsil etmektedir. Anıtın ortasındaki demir küre Karamustafa’nın çardak altında sürekli oturduğu yeri anlatmakta ve ayrıca içerisinde Karamustafa’nın külleri yer almaktadır.

Zehra Karamustafa, 26 Ağustos 2001 tarihinde hayata gözlerini yummuştur. Gerçekleştirildiği ve KT Eğitim Vakfı’na emanet ettiği orman, binlerce canlıya ev sahipliği yaparak, binlerce doğa dostu gencin yetişmesine katkı sağlayarak, sapsarı bir alanda yemyeşil bir nefes alanı oluşturup doğamıza olan borcunu ödemiştir.